28 Mart 2024 Perşembe
English

 



 

 




 


 

 
Bilgisayar
Anasayfa > Bilgisayar

Şirket kurucusu S.Süha SARIAKÇALI, 1980 yılında üniversite’ye başladığı yıllarda temelini attığı bilgisayar eğitimi sürecinde sırasıyla MS-DOS V2.11, Fortran IV, MS-Windows 1.0 sürümleriyle başlayan deneyimlerini bugün Microsoft Windows Vista düzeyine kadar taşımıştır. Yaşadığımız bu serüven boyunca cep tipi bilgisayarların (Casio 502P, Casio 602P, Casio 702P, Casio 770P, Casio 850P ve Casio 860vPC) BASIC programlaması ile masa üstü bilgisayarların QuickBasic ve Fortran 77 programlama dillerinin mühendislik uygulamalarını yürütmüştür. İlk profesyonel uygulamayı 1991 yılında İMO İstanbul Şubesi’nde Taşıma Gücü İlkelerine Göre betonarme hesap yapan bir paket program hazırlayarak başlatmıştır. Bu paket programın içeriği kısaca şöyleydi;

1- Düzlem kat çerçevesi çözümü; çok açıklıklı betonarme bina çerçevelerinin sabit ve hareketli yükler altında elverişsiz yüklemeler yaparak, kirişlerin kesit hesabı yaparak boyutlandırılması.
2- Döşeme hesapları; betonarme binalardaki, plak, nervür ve kaset döşemelerin iki doğrultuda statik ve betonarme kesit hesaplarının yapılarak boyutlandırılması.
3- Perde ve Kolon Hesabı; betonarme perde ve kolonların statik kuvvetler altında elverişsiz yükleme birleşimleri yapılarak betonarme kesit hesaplarının yapılarak boyutlandırılması.
4- Temel hesapları; elastik zemine oturan sürekli temeller ve tekil temellerin statik kuvvetler altında elverişsiz yükleme birleşimleri yapılarak betonarme kesit hesaplarının yapılarak boyutlandırılması.

Daha sonraki yıllarda gerek mühendislik alanında gerekse ticari sektörde gereken bilgisayar kullanımının artmasıyla birlikte şirketimizin de ilgi alanı genişlemiştir. Şirketimizin kurulması öncesinde İstanbul’da başlayan Sta4-Cad Mühendislik hesap ve çizim programı bayiliğini 1999 yılında kurulan şirketimizin faaliyet alanına kattık. Aynı yıl, bilgisayar alanında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Arena Bilgisayar ile Bayii olarak anlaşmaya girmiştir. En büyük yazılım ve donanım ürünlerinin markalı ve OEM olarak satışına başlanmıştır. Bu ürünler, INTEL, AMD, Asus, Gigabyte, Zoom, USRobotics, HP, IBM, Compaq, Sony Vaio, Dell, Cisco gibi dünyaca tanınan ve kaliteli ürünlerdir.

Bulunduğumuz bölgede daha sonraki yıllarda Adana’da IntelCom ve Myro2 şirketleri ile ticari ilişkilerimiz başlamıştır. 2000 yılında bayisi olduğumuz Arena Bilgisayar’dan Microsoft Bayi Paketi almakla, yetkili kullanıcı özelliğiyle Microsoft ürünlerinin daha iyi tanıyıp tanıtma fırsatı bulduk.
2001 yılının sonlarında Muhasebe, Stok, Cari Hesap, Kasa, Çek hesabı gibi bireysel ve kurumsal alanda programlar üreten Akınsoft3 şirketi ile ticari faaliyetimiz başlamıştır. Yaklaşık 2006 yılı sonuna kadar süren yıllar arasında Akınsoft’un geliştirdiği ve şirketimizin de Bayii olarak destek verdiği mesleki ve ticari yazılımların ticaretini yaptık.

İnternet hizmetlerinin ADSL telefon desteği ile başlayan kesintisiz ve hızlı internet kullanımının artmasıyla birlikte şirketimiz de bu teknolojiye ayak uydurmuştur. Böylece müşterilerimizi sadece ofis ağ ortamında değil dünyanın her yerindeki bilgisayar kullanılan bir sanal ortamla buluşturduk. Bu hizmetin yaygınlaşmasıyla birlikte internette web hizmetlerinin yanı sıra elektronik posta kullanımı, MSN Messenger, Yahoo Messenger, Google Talk, Skype gibi anlık iletişim yapmaya yarayan ses ve görüntü destekli chat programlarını müşterilerimize tanıttık ve bu sayede iletişim harcamalarını en aza indirdik. E-posta hesabının yönetilmesi ve buna bağlı adres defteri gibi çok işlevli bir MS Office paketinin bir programı olan Outlook programını kullanarak müşterilerimizin de bu teknolojiden yararlanması için onlara ticari hizmetlerde bulunduk. MS Office programının diğer parçaları zaten artık klasikleşmiş Word ve Excel programlarıydı. Bizim yaptığımız hizmet, daha çok bilinmeyeni ortaya koymak ve bundan nasıl yararlanmak üzerine olduğu için Office ürünlerinin diğer bileşenleri üzerinde yoğunlaşmaya başladık. Powerpoint ile sunum yapmayı zevk haline getirdik ve bugün bir çoğumuzun e-posta hesabına bununla hazırlanmış eğlenceli, hüzünlü ama her biri sanat yapıtı gibi olan sunumlar girmeye başladı. Access ile birlikte stok kontrolü benzeri veritabanı gerektiren yazılımlarımıza destek vermeye başladık. Geçmişi 70’li yıllara kadar dayanan çok eski bir programın (CPM), güncel sürümünü ise MS Office paketindeki Project ile elde ettik. Bu yazılım ile gerek mühendislik alanlarında gerekse diğer ticari alanlarda karmaşık haldeki üretim, planlama ve satış gibi süreçlerin en uygun planlaması yapılarak, yapım ve pazarlama sürelerinde müthiş bir zamanlama kazanılmıştır.

Mühendislik ve tasarım işleri bilgisayar ortamında yoğunlaşmaya başlayınca karmaşık hesapların ve çizimlerin onlarca adam yerine bu işi bilen bir adamla yapılabilir hale gelmiştir. Bu hizmeti aldığımız yazılımlar ise CAD (Computer Aieded Design) adını almıştır. Bu konuda hizmet veren ve Türkiye’de Adeko adıyla IntelliCAD4 programını üreten şirketle bayilik anlaşmasına vardık. Bu sayede mühendis ve mimar arkadaşlarımız çok küçük bütçelerle kendi bilgisayarlarında tasarım yapabilecek konuma gelmişlerdir. Bu programların yaygınlaşması ve mühendislikte daha ileri düzeyde tasarım yapma ve hesaplayabilme yeteneği olan programların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda Dünya lideri sayılabilecek bir program SAP20005 ile ortaya çıkmıştır. Bu programın Türkiye bayiliğini yapan Suat BAŞER6 ile de işbirliğine gidilmiş ve bu programla birlikte çok geniş bir program yelpazesine sahip bir bayiliğin de elde edilmesi sağlanmıştır. Bu sayede ETABS, SAFE, Csi COL, Perform 3D, Tekla Structures, COADE, GASWorkS, AutoNEST gibi çok üst düzeyde tasarım ve boyutlandırma yazılımlarını elde edebilmekteyiz.

1) www.arena.com.tr
2) www.myro.net
3) www.akinsoft.com.tr
4) www.adeko.com.tr
5) www.csiberkeley.com
6) www.comp-engineering.com

Not: Adı geçen marka ve yazılımlar, kendi hakları saklı olup koruma altındadır.
 

   
    © Safir Mühendislik Bilgisayar Ltd. Şti. Tüm Hakları Saklıdır.

Ana sayfa | Hakkımızda | Mühendislik | Bilgisayar | Haberler | İletişim   

 

Tasarım & Uygulama:

SiteKlik.com